Як виростити моркву
Морква — одна з найбільш затребуваних та важливих овочів на нашому столі. Ніякий інший овоч її не замінить: це прекрасне джерело каротину та багатьох корисних вітамінів, мінеральних солей та мікроелементів.
Що особливого у вирощуванні
- Насіння моркви має схожість 70–80 %. Проростає воно повільно. Навіть при гарних умовах сходи з’являться на 10-15-й день, при понижених температурах — лиш на 27-30-й день.
- Морква найбільш урожайна при зберіганні 1-2 роки. Але насіння її схоже напротязі 4-х років. При купівлі обов’язково звертайте увагу на дати фасування та строки зберігання.
- Кращими попередниками є — рання капуста, огірки, цибуля, кабачок, буряк, бобові, картопля. На попереднє місце моркву повертають через 4-6 років.
- Морква — холодостійка культура, витримує нетривалі заморозки (до -3–4°С). Оптимальна температура для росту та формування коренеплодів +20–22°С.
- Морква любить родючі, легкі ґрунти, з високим вмістом гумусу, хорошим дренажем та без бур’янів.
- Морква віддає перевагу сонячним ділянкам. При цьому вона може рости як при короткому, так і при довгому дні.
- Збирати коренеплоди слід до настання заморозків.
Для гарної шкіри, нігтів та волосся, а також щоб підтримати нервову систему та уникнути раннього старіння організму — рекомендується вживати моркву. Виною всьому наявність в ній вітаміну А.
Посів моркви
Посів моркви проводять у квітні-травні або під зиму у жовтні-листопаді у підготовлений, вологий ґрунт. Насіння заглиблюють на 2-3 см та сіють не дуже густо. Відстань між рядами залишають 12-15 см. Після посіву грядки злегка утрамбовують.
Догляд за посівами
- Сходи рекомендується вчасно проріджувати, оскільки морква не любить густоти. Затримка з проріджуванням погано діє на культуру, коренева система її пошкоджується.
- Поливати слід регулярно, у вечірні часи, особливо в період росту та формування коренеплодів. Щоб волога краще вбиралась, слід розпушувати ґрунт. Але не можна поливати холодною водою.
- Підживлюють моркву лише на бідних ґрунтах після утворення 2-3-справжніх листків.
Можливі проблеми при вирощуванні моркви
На жаль, трапляється, що морква виростає несмачною, і коренеплоди зверху зеленіють. Вживати в їжу їх не рекомендується.
Причини позеленіння коренеплодів:
- Сорт чи гібрид не стійкий до позеленіння;
- Оголення верхівки коренеплодів. Часто трапляється при вимиванні ґрунту із-за дощів чи надмірного поливу;
- Не своєчасне підгортання між рядками.
Химерні форми моркви
Усі городники мріють про хороші, рівні коренеплоди моркви. Та буває, що виростає морква нестандартних форм. Від чого це залежить?
- Надлишок хлору у ґрунті. У такому випадку коренеплоди виростають викривленими.
- Якщо у ґрунті містяться дрібні камінці чи інші органічні залишки.
- Надлишок вологи викликає розтріскування коренеплодів.
- Якщо під час росту не вистачає вологи, це погано відображується на зовнішньому вигляді коренеплодів та смакових якостях. Морква виростає грубою та випускає бічні корінці.
Щоб морква виросла смачною та солодкою — обирайте районовані сорти з певним набором товарних якостей коренеплодів та дотримуйтесь правильної агротехніки.