Як виростити пекінську капусту з насіння
Пекінська капуста або китайська капуста (китайський салат) — це трав’яниста рослина з родини Капустяних (Brassicaceae), овочева культура, підвид ріпи (Brassica rapa). Пекінська капуста — дворічна рослина, що культивується як однорічна.
Вміст білку у її листі складає 1,5-3,5%, а вітаміну С в 4-5 разів більше, ніж в листі салату. За вмістом поживних речовин пекінська капуста в 2 рази переважає капусту білокачанну.
Вирощування пекінської капусти з насіння:
Попередники:
Найкраще пекінську капусту вирощувати після цибулі та часнику, бобових, гарбуза та томатів. Та не слід після хрестоцвітих: редьки, редиски, ріпи чи гірчиці.
Особливості агротехніки:
- Надає перевагу родючим, зволоженим ґрунтам, з кислотністю рН 5-7. Тому з осені ділянку заздалегідь готують, вносячи органічні та мінеральні добрива.
- Висів насіння проводять або ранньою весною, або наприкінці літа. Прибільш пізніх посівах рослини швидко зацвітають. При ранніх посівах — рослини дають гарні врожаї, при цьому й менше уражаються шкідниками.
- Пекінська капуста — холодостійка культура. Найбільш сприятлива температура для вирощування +13…21°С, насіння починає проростати вже +4°С. Розсадний метод вирощування — найбільш підходить для культивування даного виду. Адже це дає змогу отримати урожай вже за 3-4 тижні після висаджування у ґрунт.
- Для отримання раннього урожаю використовують розсадний спосіб, за якого продукцію можна отримати вже за 25-30 днів. Оптимальний вік висадки розсади 18-23 дні.
- Пересадку молоді рослини переносять досить погано, тому варто вирощувати культуру через касетну розсаду або ж відразу сіяти у відкритий ґрунт на постійне місце.
- При посівах у відкритий ґрунт насіння висівають на глибину 1-1,5 см, а грядки накривають плівкою до потепління. Через 3 тижні посіви слід прорідити, залишивши відстань між ними 10-15 см.
Пам’ятайте, що за спекотної погоди пекінська капуста одразу утворює цвіт, тому сіяти її слід рано навесні або у кінці серпня-початку вересня.
Догляд за посівами та температурний режим
- При вирощуванні капусти на качан слід обов’язково дотримуватись оптимальної відстані між рослинами, температурного режиму та вологості. У період формування рослин денна температура має бути +15-18оС, а нічна +10оС, відносна вологість 70-80%, а вологість ґрунту 60-70%. При порушенні цих показників качани не сформуються.
- Догляд за посівами передбачає поління бур’янів, розпушування міжрядь, регулярний (помірний) полив, підживлювання та боротьбу з шкідниками і захворюваннями.
Збір
Урожай можна збирати при досягненні рослинами висоти 10-12 см, та коли вони сформують 9-10 листків.
Зберігання
Пекінську капусту зберігають у прохолодних приміщеннях чи холодильнику, за температури 0…+3. Строки зберігання варіюються від 2-3 місяців до півроку. При зберіганні пекінки у холодильнику, її слід обгорнути поліетиленовою плівкою.